COMPOZIIA APEI NATURALE

 Apa ca substanță chimică este rezultatul arderii hidrogenului(2 părți hidrogen și o parte oxigen-H2O).Însă,apa chimic pură nu se găsește în mod natural pe Pământ.Aceasta se datorează faptilui că apa dizolvă cu o viteză mai mare sau mai mică,o multitudine de substanțe întâlnite în cale.

        În funcție de folosința apei,continutul admisibil în săruri trebuie să fie diferit.Spre exemplu,apă cu conținut prea mare în săruri nu poate fi băută de oameni si de animale;o apă cu conținut mare de săruri de calciu nu este recomandabil a fi utilizată pentru cazanele termice,și așa mai departe.Deci calitatea apei trebuie să corespundă folosinței ei.

       Calitatea apei se poate exprima în două moduri:

       -subiectiv în functie de folosința ei (potabilă,nepotabilă,industrială,de irigare,de agrement etc)sau după proprietătile sale(rece,caldă,limpede,tulbure,sărată sau salmastră,dulce sau dură,cu gust fad sau mâlos,colorată,incoloră,gazoasă etc)

       – obiectiv prin indicatori care pot fi determinati (măsurați) prin analize de teren sau laborator.

        Este foarte important să se cunoască compoziția apei în starea în care se găsește la sursă deoarece in funcție de acele proprieăți se poate preciza care sunt transformările adică tratarea care trebuie să se aplice spre a devenii corespunzătoare calității cerută de folosință.

        Este clar că nu totdeauna o apă curată corespunde oricărui scop sau în tot cazul apa nu trebuie adusă pâna la o stare aproape de puritate spre a putea fii utilizată.

        De astfel apa chimic pură(apa destilată)nu este bună de băut,in sensul curent al expresiei,deoarece organismul omenesc este obisnuit cu apa naturală dare conține săruri dizolvate(Ca,Mg,Na,Fe).Lipsa acestor săruri impune pe de o parte greutăți în dizolvarea organismului(care pot fii eliminate prin sporirea consumului de săruri prin alte căi)iar pe de altă parte dă apei un gust fad care face ca omul să o bea cu neplăcere.

        De aceea pentru apa utilizată în diferite folosințe se se prevăd indicatorii corespunzători.

        Apa utilizată pentru băut numită și apă „potabilă”trebuie să posede proprtietățile prevăzute în STAS 1342-71 și indicate în anexa 2.

        Pentru ape industriale nu s-au elaborat standarde speciale,fiecare folosință stabilindu-și pe bază de normative proprii calitățile corespunzătoare apelor industriale.

        Dar,independent de calitățile cerute de folosințe atât la apele potabile cât și la cele utilizate in alte scopuri apa trebuie să posede anumite proprietăți astfel încât să permită o funcționare normală a instalațiilor și a conductelor de transport.Asfel apa trebuie să conțină fier,mangan,oxigen,bioxid de carbon,substsnțe organice etc.

Impartaseste acest articol:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Articole din aceasta categorie:

Uncategorized

Foraje apa

💧Foraj apa de suprafata in zona cu balastru si nisip ➡️Foraj executat cu camasa de protectie adancimea 10m ➡️Diametru foraj sonda 360mm ➡️Foraj tubat cu

Foraje apa

💧Foraj apa de suprafata in zona cu balastru si nisip ➡️Foraj executat cu camasa de protectie adancimea 10m ➡️Diametru foraj sonda 360mm ➡️Foraj tubat cu