ALCĂTUIREA PUȚURILOR FORATE

Părțile componente ale puțului forat sunt:cabina,coloana puțului,filtrul,piesa de fund,piese auxiliare,instalația hidraulică.

                  CABINA PUȚULUI.

 

                  Cabina puțului este o construcție din zidărie,beton sau beton armat care adăpostește instalația hidraulică a puțului(casca denumită și capul puțului,vana de reglare a debitului și izolare a puțului),asigură închiderea coloanei de foraj și protejează instalația electrică de iluminat sau forță(când puțul e prevăzut cu pompă submersibilă).

                  COLOANA PUȚULUI.

 

                  Puțul se echipează cu două coloane:coloana de protecție și coloana definitivă.

                  Coloana de protecție este formată din burlane de foraj de dimensiune mare cu lungime de 5-10 m,având rolul de a ghida uneltele forajului în timpul executării puțului și a frâna prăbușirea terenului în gaura de foraj din cauza circulației,vibrațiilor,etc.de la sol.Totodatăasigură posibilitatea unei închideri eficiente prin cimentare împotriva eventualelor infiltrații a apei de deasupra terenului de foraj,precum și separarea stratelor de apă din sol de stratul de apă ce urmează a fi captat.

                 Coloana definitivă este elementul puțului care protejează în timpul exploatării forajul,împotriva prăbușirilorpereților din material ncoeziv,asigură circulația apei pe verticală între stratul acvifer și elementul de captare (conductă sau pompă)și permite închiderea unor strate acvifere intermediare improprii pentru captare.După modul de execuție și adâncime puțul poate fi cu coloană unică sau cu coloană telescopică.

                  FILTRUL.

 

                  Filtrul se compune din filtru propriu zis(coloana de filtru)și coroana de pietriș.

                  Coloana de filtru este elementul constructiv prin care apa din stratul acvifer pătrunde în puț,constituind partea esențială în funcționarea corespunzătoare a puțului.El poate fi format dintr-un singur tub sau mai multe tuburi găurite,intercalate în coloana definitivă după cum se captează unul sau mai multe strate de apă.Elementul caracteristic al coloanei este raportul între suprafața laterală a coloanei sau gradul de deschidere al filtrului.

                   Coroana de pietriș,adoptată pe scară din ce în ce mai largă la execuția puțurilor forat,este srtatul de pietriș sau nisip mărgăritar prevăzut între coloana de filtru și pereții forajului în scopul îmbunătățirii modului de lucru al coloanei de filtru.

                   PIESA DE FUND.

 

                   Piesa de fund este o prelungire cu coloană plină,lungă de 2-5 m a coloanei de filtru în scopul creării unui spațiu de depozitare a nisipului care eventual a fost antrenat de apa din strat.

                   PIESA AUXILIARE.

 

                   Piese auxiliare importante în execuția puțului sunt:

                   -capul sau casca puțului (fig.58 și anexa 5 )

                   -dispozitiv de etanșare a coloanei de filtru la coloana definitivă (v.fig.48,a);

                   -centrorii pentru așezarea corectă a coloanei de filtru;

                   -flanșe pentru închiderea coloanei de protecție,pentru etașare coloanei la cabina puțului etc.

Impartaseste acest articol:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Articole din aceasta categorie:

Uncategorized

Foraje apa

💧Foraj apa de suprafata in zona cu balastru si nisip ➡️Foraj executat cu camasa de protectie adancimea 10m ➡️Diametru foraj sonda 360mm ➡️Foraj tubat cu

Foraje apa

💧Foraj apa de suprafata in zona cu balastru si nisip ➡️Foraj executat cu camasa de protectie adancimea 10m ➡️Diametru foraj sonda 360mm ➡️Foraj tubat cu